Kategorier
Energiprojekt Värmetävling

Tips för att spara energi

Skärmklipp

 
Snart börjar värmetävlingen som pågår mellan 1 januari-31 mars 2013.
Läs mer på:http://varmetavlingen.se/
Våra vardagsvanor och beteenden har stor påverkan på vår energianvändning.
Här är några åtgärder som alla i föreningen kan anamma:

Möblera smart: Placera inte möbler, gardiner eller annat framför elementen. Luften behöver cirkulera för att värma ditt hem. Sätt upp gardiner som du kan dra för fönstren under kalla nätter. Se bara till att de inte hänger för elementen. Har du persienner så dra ned dem på natten.

Vädra smart: Dra först ned termostaterna på elementen till noll och vädra sedan kort med korsdrag. Dra sedan upp värmen igen. Låt aldrig fönster och balkongdörrar stå öppna länge när det är kallt ute.

Täta läckorna: Har du otäta fönster blir golven ofta kalla. Med tätningslister kan du minska mängden kalluft som kommer in i ditt hem via fönster och dörrar. Se även till att droppande kranar och andra småläckor åtgärdas.

Spara vatten: Duscha istället för att bada. En dusch på fem minuter behöver bara en tredjedel av den energi som ett bad i badkar kräver.

Var social: Bjud hem människor till ditt hem på vintern. En människa bidrar med minst 80 Watt värme. Om ni dansar lite också så kan varje person bidra med lika mycket värme som ett mindre element, 200 Watt.

Värm smart: Testa med att dra ner temperaturen hemma. En grad lägre temperatur innebär 5 procent minskad energianvändning. Många tycker att det är lagom med 20-21 grader hemma, men du behöver inte ha det lika varmt överallt. Dra ned temperaturen i hall och andra utrymmen där du inte är så ofta. Lägre temperatur i sovrummet gör ofta att man sover bättre.

Spara på distans: Reser du bort så dra ner värmen på elementen. Glöm inte handdukstork och golvvärme om du har det.

Spara i köket: Du kan ofta ha lite lägre temperatur i köket eftersom vitvaror och spisen ger värme. Använd inte köksfläkten i onödan. Fläkten suger ut den varma luften. Diska i diskhon och inte under rinnande vatten.

Klä dig energismart: Med några mysiga tofflor på fötterna och en varm tröja på kroppen kommer du inte behöva dra upp elementen på max när det är kallt ute.

Stäng om värmen: Se till att dörren i porten går igen helt när du lämnar huset. Det håller värmen inne och tjuven ute.

ÄR DU HETAST I FRUÄNGEN?